Bartender Ismail Chose Ndiaye: barová scéna ma pohltila a už nepustila
Náš obľúbený podnik Views Shisha v Košiciach nás očaril interiérom, atmosférou, skvelými drinkami a ešte lepšou Shishou. Výborná lokalita na Hlavnej ulici a super hudba. No obľúbený podnik potrebuje ešte niečo navyše. Špičkový personál – a tak sme vyspovedali vychýreného barmana, ktorý svojím lookom okoreňuje celý vibe podniku.
Aká bola tvoja cesta k práci barmana?
Moja cesta začala, keď som nastúpil na výšku. Pracoval som popri nej v jednom študentskom bare v Košiciach. Bavilo ma to, ale nepredstavoval som si, že by toto bolo do budúcna moja kariéra. Avšak môj študentský život sa po roku a pol skončil, kedy som štúdium prerušil.
Chcel som si dať len odklad a neskôr sa vrátiť späť k štúdiu, no moja cesta mala iný smer.
Približne v tom období som začal pracovať v známom a vychytenom košickom bare, kde som v sebe objavil lásku k barmanskej práci a pochopil, čo všetko sa za tým skrýva. Uvedomil som si, že sa potrebujem v tejto oblasti vzdelávať, či už dopĺňaním vedomostí prípravy klasických drinkov, poznávanie spiritov, spájanie chutí. Barová scéna ma pohltila a už nepustila.
Aké sú naj trendy kokteilov sezóny?
Trendy…asi základný trend sú spirity, z ktorých sú miešané drinky. Napríklad letná sezóna patrí vodke, ale hlavne ginu – ten totálne dominuje počas celého leta. Je to alkohol, ktorý nemá konkurenciu počas teplých mesiacov, no možno s výnimkou aperolu. Na druhú stranu v zimných mesiacoch sú to prevažne tmavé spirity. V Košiciach dominuje rum a drinky z neho.
A čo nealkoholické drinky?
Poslednú dobu môžeme vidieť, že podniky si uvedomili, že stále existujú ľudia, ktorí nepijú, prípadne sú šoféri. Postupne sa rozširuje ponuka limonád a mocktailov. Je to veľmi príjemný trend, ale ešte ho čaká dlhá cesta. Veci ako nealko giny, prípadne nealko vína sa pomaly dostávajú do povedomia, avšak podniky sa len pomaly adaptujú. Chce to čas.
Aká je tvoja zvyčajná pracovná doba? Dá sa táto práca skĺbiť s osobným životom?
Čo sa týka „práce za barom“ a jej skĺbením s osobným životom, tak je to o tom, ako si človek zmanažuje svoj vlastný čas. Samozrejme v každom podniku je časová doba rôzna, avšak je pravda, že väčšinou sa tlačí na víkend ako taký gastro stred pracovného týždňa. Ono sa to dá skĺbiť, len samozrejme je to komplikovanejšie.
Dlhé hodiny, nočný režim, hluk a nonstop na nohách, majú v tomto biznise svoje obete. Dôležité je však dbať na zdravie a mať ho za prioritu.
Dostávaš návrhy od žien?
Ehmm, bez komentára 🙂
Aké je tvoje životné motto?
Moje životné motto? Fuuu tak to bude asi text z pesničky od Kendricka Lamara – We gon be alright…
Aký je tvoj obľúbený drink na prípravu a ten, ktorý si rád dáš ty sám?
No takže…moje obľúbené drinky na prípravu sú drinky, ktoré nie sú až tak časté, prípadne pokiaľ dostanem určitú výzvu.
Milujem, keď zákazník vie, čo pije, ale zároveň aj prenechá barmanovi voľnú ruku.
Nemám vyslovene konkrétny obľúbený drink na prípravu, skôr skupinu drinkov, a to sú klasické coctaily od veľkých barmanov ako je Jerry Thomas, prípadne Harry Craddock.
Je to úplne iný pocit, keď miešate drink, na ktorom si pochutnávali ľudia už v 19. storočí. A drink môjho výberu? Jednoznačne Negroni. Ultimátny výber každého barmana.
Ktorý drink sa ľahko pije a najrýchlejšie „udrie do hlavy“?
Toto je veľmi individuálne. Ľudia sa častokrát pozerajú na drinky ako sladké a slabé nič. A popravde, každý drink za určitých podmienok „udrie do hlavy“. Ale to by som asi povedal, že malé a krátke drinky sú tie najzradnejšie. Väčšinou v nich totiž prevažuje alkohol nad ostatnými zložkami. Pár takýchto drinkov dokáže odpraviť aj dobre „vycvičeného“ človeka.
Čo by podľa teba nemalo chýbať v domácom bare?
No tak môj domáci bar je špecifický v tom, že obľubujem whiskey, prevažne škótsku. Ale reálne je to individuálne u každého. V mojom domácom bare je to Campari, červený Vermuth, gin a extrémne silná zadymená škótska z ostrovčeka Islay. Prvé tri ingrediencie sú na Negroni.
Vieš si predstaviť, že by si nemohol obslúžiť ľudí, ktorí nie sú očkovaní? Aký máš na to názor?
U mňa osobne bojujú v tejto otázke dve stránky. Ako prvé, moja práca ma baví a chcem ju vykonávať aj naďalej. Avšak žijeme v čudných časoch a chápem, že na to, aby sme sa z nich dostali, sa musíme všetci zomknúť.
Minimálne väčšina. Môj názor na to je taký, že už ma nebaví hádať sa s ľuďmi a nechávam si názor pre seba. Moje stanovisko je, že ja som očkovaný, tak ako aj celá moja blízka rodina a pokiaľ sa budem musieť chodiť očkovať aj každý mesiac, tak s tým nemám absolútne žiaden problém.